Театър Реплика / За Театър Реплика / Публикации

Публикации

Театър Реплика обявява конкурс за драматургичен текст

Трети международен фестивал – лаборатория „NEDRAma-international” 25 -30 май 2016

Фестивалът „NEDRAma-international” има за цел да създаде ново културно пространство, което да провокира сближаването ни с европейските културни тенденции и интегрирането на българския театър в европейския театрален контекст.
Това е първият по рода си фестивал на документалния театър в България преврънал се в сериозен ежегоден международен фестивал, осъществен от международен партньорски артистичен екип.

И тази година NEDRAma-international” – е насочена към случването на творческия контакт, към срещата. Срещата между актьор и режисьор, срещата межу автор и режисьор, към формирането на екип от съмишленици. И тази година за нас е важно да дадем възможност на младите в театъра да пробват себе си в различни кординатни системи
Художествената концепция на Третия фестивал – лаборатория „NEDRAma-international” има две основни теми над които ще работят участниците във фестивала:
– 1. Манипулациите в медиите, като тема за документално изследване и представление
– 2. „Славяните – това са Африка в Европа”

За първи път в историята на фестивала Театър „Реплика”

ОБЯВЯВА КОНКУРС

за написване на кратка пиеса в рамките на 8-10 страници
по темите «Манипулации в медиите» и «Славяните- това са Африка в Европа».

За творчески екип, автор, режисьор и актьори, които в рамките на фестивала да работят над предложените драматургични текстове.

Три от одобрените предложения ще бъдат включени в международен театрален проект, който ще се осъществи през 2017 година.

До 20-ти май на имейл
replica.theatre@gmail.com

Очакваме вашите предложения за мини пиеси по посочените теми и заявки за творчески екипи за реализирането им.

Международно жури в състав Ксения Драгунскя (писател-драматург, Русия) Новица Антич (преводач, Сърбия), Василка Бумбарова, Благой Бойчев, Боряна Пенева, Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ирина Андреева, Милена Ерменкова, Ивайло Драгиев (България) ще оцени проектите, а в рамките на фестивала от 25 до 30 май творческите екипи ще имат възможност за реализирането им work in progress.

Театър „РЕПЛИКА”
Трети международен фестивал – лаборатория „NEDRAma-international”
25 -30 май 2016

Международен театрален проект
„СЛАВЯНИТЕ – ТОВА СА АФРИКА В ЕВРОПА”

Международният театрален проект с провокативното название „Славяните – това са Африка в Европа” предполага създаването на колажен спектакъл сглобен от мини пиеси на автори от Русия, България, Сърбия, Македония,Чехия, Полша, Белорусия…
На авторите и творческите екипи от различните страни ще бъдат предложени примерни теми по един или друг начин отнасящи се към „славянската митология”, тоест неверни представи и заблуди на англо-саксонския или друг неславянски представител на човечеството за славяните. Може да се каже, че това ще представлява нещо като сборник от предразсъдъци. Вече написаните кратки пиеси или документални идеи ще бъдат предложени на режисьори и актьори от гореспоменатите страни. Това ще бъде един пътуващ театрален пъзел, който ще се запълва във всяка следваща страна.
Естествено е, че проектът не предполага никакви политически цели и амбиции. Това е ирония и самоирония, но в полифоничното звучене на бъдещия спектакъл наверно ще има място и за тревога, печал и нежност…
Първата част от проекта ще се осъществи в България и постепенно ще присъединява следващи глави към бъдещия спектакъл.
Предполага се бъдещия спектакъл да се изиграе във всички страни участнички в проекта и разбира се ще попътува по белия свят. Странстването на славяните…

ПРИМЕРНИ ТЕМИ ЗА ОТКЪСИТЕ (МИНИ ПИЕСИТЕ)
– Всички славяни са братя, обожават се и говорят на един и същи език
– Славяните скоро ще измрат
– Славяните са произлезли от рибите (тоест от водата)
– Всички славяни (slavs) са роби (slaves)
– Славянските езици скоро ще изчезнат, ще умрат
– Славяните никога няма а станат членове на ЕС
– Славяните- това са фрагмент на Африка в Европа
– Славяните са много суеверни
– Славянте са чревоугодниици и пияници
– Славяните са силно родово свързани
– Славянското време (тоест неспособността да идваш навреме)
– Славянското детелюбие
– Славянската любов към земята и селото, любовта към вилния живот и гледането на градини
– Славяните винаги се напиват във влакове и самолети
– Славянската вяра в чудото
– Славянско игнориране на законите и правилата, не бива , но може
– Славянската безтакност
– Славянско неравнодушие към съдбата на близките.
– И други….

Театърът като оръжие срещу своеволията на политиците

За театър „Реплика”, радикалния документален стил и нуждата от протести в България: с германския режисьор Георг Жено разговаря Борис Зафиров.

image

http://kultura.bg/web/театърът-като-оръжие-срещу-своеволия/

Има още

Теaтър “Репликa” ще предстaви в теaтърa на годинaтa в Гермaния

Теaтър “Репликa” ще предстaви в теaтърa на годинaтa в Гермaния: Нa 18 и 19 октомври предстaвлението “Ние сме боклуците от Източнa Европa” в теaтър “Мaксим Горки” в Берлин, който беше избрaн от немските теaтрaлни критици зa нaй-добър теaтър нa Гермaния за сезон 2013/2014. След товa ще покaжем предстaвлението в университетa Кеймбридж в Aнглия. Също тaкa немският водещ театрален вестник “Theater der Zeit” посети предстaвлението ни в София и писa за него в издaние от 2014: Тук е текстa за нaшето предстaвление с бългaрски превод:
Theater der Zeit за “Ние сме боклуците от Източна Европа”
Да заминем или да останем? Как двата документални театрални проекта в София качват на сцената обществената ситуация в страната.
София 01.03.2014. Денят на Баба Марта – навсякъде из града има щандове с малки червено-бели мартеници, това са гривни, брошки или малки куклички, които струват стотинки. Хората си ги подаряват един на друг, на приятелите и семействата си. Те са талисмани за здраве и дълъг живот. Когато човек открие първият символ на пролетта ( цъфнало дръвче или лястовичка ) го закача на клонче или го слага под камък и си пожелава нещо хубаво.
Много желания стоят закачени по клоните на дърветата в София през март.
“Кой е най-болезненият проблем, за който трябва да се говори.”- питаме актрисата и съавтор Ирина Андреева.
Няколко от членовете на сдружение Реплика стоят на по чаша червено вино заедно с техния режисьор Георг Жено в стармодния бар. Твърди се, че това е и любимото софийско заведение на Димитър Гочев – а именно една тъмна дупка, цялата в цигарен дим и осветена със свещи.
За какво най-много ги боли?
Отговорът е мълчание. Каквото и да има да кажем за състоянието на Германия, за трудностите и нуждите й, ще изглежда безмислено Тук и Сега в София, България след документалното театрално представление със заглавие “Ние сме боклуците от Източна Европа”, осъществено с подкрепата на Гьоте-институт – София.
Представлението е синтез между два театрални проекта. Първата част, “Боклук” е репетирана през 2013, а втората, “Изход” – тази година. Изключително личните истории на актьорите и на техни близки разказват не само за социалната действителност в България, но също така и за враждебния западноевропейски манталитет. В представлението е интерпретиран и опитът им от 2013г., когато се зараждат отново масивни обществени протести за смяна на политическото управление, но за съжаление тези, които виждаме сега да управляват страната, не са по-добри от тези преди тях. “Генералният проблем при нас е, че ние, за разлика от Полша или Чехия, не успяхме да направим революция срещу комунизма” – казва Ирина. “Същите, авторитарни, мафиотски унищожители управляват страната и унижават народа.”
В “Боклук” актьорите показват от сцената, всички онези, чието унижение е особено голямо, тъй като те съществуват е благодарение на кофите за боклук и отпадъците на другите хора. По софийските улици могат да се видят поразителен брой хора на ръба на крайната бедност, които са принудени да прекарат деня си така. Ина Георгиева представя един невероятно звучащ музикален инструмент, направен от боклуци, на който тя свири песен,в която се пее: “I got no job, I got no money. I have to leave.“
” Миграция на бедността”, ” социален туризъм”, ” имиграция на мизерията”.
Откакто от 01.01.2014г. Отпаднаха ограниченията за свободното движение на трудовия пазар в Европа, което важи за България и Румъния, Западна Европа се страхува, че социалната им система ще бъде залята от българи и румънци.. Лансират се расистки клишета и стереотипи, заплахата била не само финансова, но и социална.
” Който мами, изхвърча “, казва Хорст Зеехофер.
Заради дискриминацията на основа произход много българи се представят за испанци или италианци. Например приятел, за когото Милко Йовчев разказва, се подвизава под прякора Тиаго Де Ла Роча, за да има поне някакъв шанс за работа. Емигрантите от Източна Европа са обект на втората част на вечерта. Затова разказва Ирина, ядосано и мощно, своята история за това как като актриса е имала възможността да замине за Италия с твърд ангажимент и добро заплащане. Тя обаче е решила да остне и за да си осигури жалкото препитание е трябвало да чисти един фитнес, докато на плеъра си е слушала “Santa Lucia”. Защо да ходиш далече, след като после през цялото време ще жадуваш за родината си? Кой ще води битката, ако сърдитите млади хора напускат страната си? “Get up, stand up” пее групата на края на вечерта и публиката в Центъра за култура и дебат Червената къща “Андрей Николов” е отнова изправена на крака.
Мирка Дьоринг и Дорте Лена Айлерс

Theater der Zeit за “Ние сме боклуците от Източна Европа”

Немският водещ театрален вестник “Theater der Zeit” посети предстaвлението ни в София и писa за него в издaние от 2014. Тук е текстa за нaшето предстaвление с бългaрски превод.

Theater der Zeit за “Ние сме боклуците от Източна Европа”

Има още

Реплика от площада – за политическия театър у нас и неговите нови първи опити в Червената къща

Реплика от площада – за политическия театър у нас и неговите нови първи опити в Червената къща, текст от Гергана Пирозова, публикуван в Блогът за театър
Има още